Fra en til mange katterVeldig mange synes det er for galt at man ikke skal kunne la katten få kun ett kull før den kastreres. De tenker som så at det ikke kan gjøre så stor forskjell på den samlede kattebestanden at det blir født bare et kull kattunger til. Bare man tar seg tid til å finne gode hjem til dem, kan man fortsatt ha god samvittighet.

Det man her glemmer er at hvis alle tenker sånn blir det veldig mange katter ut av det. Bare tenk på at alle de hunnkattungene du gir bort får et kull om et års tid, og om to år får barnabarna til din katt et kull hver. I stedet for at du kastrerte katten din med en gang, vil den om noen år være opphav til skremmende mange kattunger hvis alle etterkommerne av din katt får "bare ett kull før kastrering". Du vil derimot kanskje ikke ta til deg en ny katt før din nåværende katt dør, dvs om en 12-15 års tid.

Funksjonen for å regne ut antall etterkommere etter din katt etter N år der hver hunnkatt får et kull før kastrering blir som følger (hvert kull består i gjennom snitt av 4 kattunger, 2 gutter og 2 jenter):

f(N)= 4*(2^N) - 4, hvor N er antall år.

Skriv inn antall år. Husk på at det ikke er uvanlig at en katt lever i 12-15 år.


antall år: