Tidligkastreringhva er tidligkastrering?

Tidligkastrering er kastrasjon som utføres før katten blir kjønnsmoden. Som regel vil dette si før katten er 5-6 mnd gammel. Norske huskatter blir i snitt kjønnsmodne når de er 7 mnd gamle, men dette avhenger av lys og årstid. I norge har det lenge vært motstand mot å operere for unge katter. Mange veterinærer vil fortsatt ikke kastrere katter før de er minst 8-9 mnd gamle. I USA derimot er det mange oppdrettere som kastrerer kattungene før de leveres, dvs allerede 3 mnd gamle.

fordeler

En av de store fordelene er at katter kan kastreres før de leveres til ny eier. På denne måten kan oppdrettere og dyrevernorganisasjoner forhindre at et avlsforbud i kjøpekontrakten blir overholdt. Særlig for omplasseringsorganisasjonene er det fortvilende å oppleve at kattunger de gir bort ikke lenge etter får nytt kull. Det er vanskelig å prøve minske betanden av hjemløse katter, når det bare blir økt igjen etter man har omplassert en ukastrert katt. Heller ingen fare for at katten skal rekke å sette kull til verden før man får operert den. En ukastert katt bør egentlig ikke slippes ut på egen hånd i det hele tatt. Katten holdes inne som kattunge til den er ca 6mnd, så kastrerer man den og kan slippe den ut. Med hunnkattene slipper man å sette dem på p-piller, som jo er kreftfremkallende.

Ungt vev leges raskere, derfor vil en ung katt som opereres komme seg mye raskere etter operasjonen.

Sjansen for pattekreft senkes betraktelig ved kastrering før første løpetid.

Uønsked adferd slik som markering, vandring langt fra hjemmet og slossing elimineres ved at katten ikke kan tillegge seg dette som en vane. Ikke alle katter slutter med slik adferd etter kastrering hvis de først har vært kjønnsmodne, det er ingen fare hvis de aldri har hatt hormoner i kroppen.

ulemper?

Det har vært mange motforestillinger mot tidligkastrering her i Norge. Mange har uttrykt frykt for å legge så unge katter i narkose. Dette er det ikke grunnlag for å mene. Det er bare med veldig unge katter (under 8 uker) det kan skade leveren. At katten er liten er ingen unnskyldning, siden alle dyr som skal legges i narkose må veies nøyaktig først. Det er svært sjelden noe går galt under narkosen, som regel skyldes dette medfødte hjertefeil som hadde blitt et problem for katten ved en senere operasjon også.

Noen mener det blir vanskelig å kastrere hannkatter der nøttene ikke har falt ned enda, eller skulle finne de små organene inni hunnkatten. Dyktige veterinærer ser ikke dette som noe problem. Hvis de kan det håndverket en veterinærutdannelse skal gi, skal de klare dette.

Forstyrrelse i veksten blir også gjerne trukket fram. Det har seg slik at testosteron stopper veksten i lengderetningen, når hannkatten blir kjønnsmoden begynner den i stedet å bygge mer muskler. Hvis katten ikke opplever testosteron i kroppen vil den fortsette å vokse litt lenger, man har snakket om såkalte "kjempekatter". Det er imieldertid så lite det er snakk om, kun 1-2 cm, altså helt ubetydelig. De sekundære kjønnstrekk som skyldes testosteron (bla økt muskelmasse, kinnposer) vil uansett forsvinne når katten blir kastrert, uavhengig av hvilken alder det skjer i. I tillegg har man ment at tidligkastrerte hannkatter er mer disponert for tilstoppet urinrør, Feline Urologisk Syndrom (FUS, også kjent som FLUTD). Det er i undersøkelser imidlertid vist at sjansen for denne sykdommen ikke øker jo tidligere katten kastreres. Med et riktig for og tilstrekkelig drikke vil ikke katten være særlig utsatt.

Ellers er det en del myter slik som at katten ikke får utviklet seg normalt psykisk, dvs at den ikke får nok selvtillitt osv. Dette har man ikke funnet noe belegg for. Tidligkastrerte katter er like lykkelige som andre katter.

Det er utført studier på dette feltet, der man har sett på forskjellene mellom katter som er kastrert i 7 ukers alder, 7 mnds alder og i kjønnsmoden alder. Det ble ikke funnet signifikante forskjeller i utviklingen på de punkter man tidligere har fryktet.

Undersøkelsen